I år är friidrotts-VM, som avgörs i Tokyo i september, det stora målet för Sveriges bästa friidrottare. Det internationella friidrottsförbundet World Athletics har höga krav för kvalificering till VM. Antingen ska friidrottaren prestera ett resultat av världsklass eller så ska han eller hon ha tillräckligt många rankingpoäng.
Det är här betydelsen av att ha en Diamond League tävling i Sverige blir uppenbar. Dels får svenska friidrottare chansen att möta världseliten och prestera goda resultat som kan ge direktkval till VM, eller hög rankingpoäng. Diamond League ger efter VM och OS högst rankingpoäng.
Jan Kowalski, som är tävlingsledare för BAUHAUS-galan, känner att han har ett stort ansvar:
- Man vill svensk friidrott väl. Men vi har en ekonomisk verklighet att ta hänsyn till, säger han.
- När det gäller val av grenar i BAUHAUS-galan, bestäms ett antal grenar gemensamt av Diamond League-arrangörerna. Sedan kan varje gala lägga till extra grenar där hänsyn tas till det nationella intresset.
- I år har BAUHAUS-galan diskus för damer och 3 000 m hinder för herrar som extra gren.
– Fyra svenskar är rankade bland de 50 snabbaste i världen i fjol på 3 000 m hinder, påpekar Jan Kowalski.
Nu får kvartetten Leo Magnusson från Sävedalen, Emil Blomberg från Hässelby, Simon Sundström från Djurgården och Vidar Johansson från Ullevi chansen att tävla i en Diamond League-gala. Av dem har redan Leo Magnusson klarat VM-kvalgränsen 8.15 via ett lopp på 8.13,08 i Zagreb i fjol.
– Kanske kan någon av hinderlöparna komma in i en Diamond League-gala utomlands om det skulle finnas en öppning, säger Daniel Wessfeldt som är manager för de flesta av Sveriges toppfriidrottare, däribland superstjärnan ”Mondo” Duplantis.
– Eftersom alla elitfriidrottare jagar rankingpoäng är det många som vill tävla i Diamond League, så konkurrensen om platserna ät hård i alla grenar.
– För löpare r det extra viktigt att få springa i de stora galorna där många bra löpare ställer upp. Här kan du bli femma-sexa på en bra tid om du klarar av att hänga med.
23-årige Emil Blomberg från Hässelby ser fram mot att tävla i BAUHAUS-galan:
– Jag har varit med tidigare. Det är viktigt att vi har en så stor tävling på hemmaplan i Stockholm med mycket publik på läktarna, säger Emil som varit i EM-final tre gånger och som var med och tävlade i OS 2021.
– Det är inte så lätt att komma in i en Diamond League-tävling utomlands.
– För mig är BAUHAUS-galan en viktig tävling som erbjuder en av de absolut bästa chanserna i sommar att springa fort.
I år planeras att 3 000 m hinder i BAUHAUS-galan ska bli ett lopp i lagom tempo för att passa de bästa svenskarna.
Vid fjolårets gala satte Emil sitt personliga rekord 8.16,94. Nu siktar han på att förbättra den tiden med två sekunder för att klara VM-kvalgränsen 8.15. I 3 000 m hinder är det dock inte säkert att det räcker med att klara den kvalgräns som det internationella friidrottsförbundet World Athleticss, satt upp.
Just 3 000 m hinder ser ut att vara den enda gren där det finns möjlighet att fler än tre svenskar klarar kvalgränsen. Eftersom endast tre friidrottare per nation får starta i en gren i VM gäller det att vara en av de tre bästa svenskarna.
– Det är stimulerande med konkurrens på hemmaplan, tycker Emil.
– Vi har varandra att tacka för våra framgångar.
Trots sina framgångar tvingas Emil arbeta deltid vid sidan av löpningen:
– Jag kan absolut inte gå runt på friidrotten. Det är ont om pengar i svensk löpning. Jag har tur som har min klubb Hässelby som stöttar mig.
Daniel Wessfeldt håller med om att det ekonomiskt är tufft att göra en elitsatsning i friidrott:
– 75 procent av de landslagsaktiva som deltar i t.ex Finnkampen är beroende av stöd från sina föräldrar. De bor länge kvar hemma, säger han.
– Det finns några som kan försörja sig på idrotten, men de får inte något över att spara för att ha som startkapital den dag friidrottskarriären är slut.
– Endast en liten klick kan tjäna pengar på sitt friidrottande.
Att få chansen att tävla i Diamond League innebär en möjlighet att tjäna prispengar, men det är svårt att få en plats i en Diamond League-tävling.
Vinnaren i en gren får 10 000 US dollar (drygt 100 000 kr). Tolfte man i en löpgren får 1 000 US dollar (cirka 10 000 kr) vilket är mycket för de flesta svenska landslagslöparna, men relativt blygsamma summor jämfört med de prispengar som de svenska landslagsåkarna i skidor eller skidskytte tävlar om i sina världskuper varje helg under vintern.
Text: Anders Olsson